+387 33 860 600 info@dmd.ba Dr. Silve Rizvanbegović 24b

Digitalni marketing

Digitalni marketing – izraz koji sve češće možete čuti i pročitati, zar ne? A šta je to digitalni marketing zapravo? U ovom članku ću vam pomoći da naučite osnove digitalnog marketinga.

Kada je sve počelo?

Pojam digitalnog marketinga dolazi do izražaja s početkom 2000-tih i čini se kao relativno nov koncept. Međutim, da li biste povjerovali kada bih vam rekao da je digitalni marketing u igri još od 19. vijeka? Sve je počelo sa ovim gospodinom lijevo:

Njegovo ime je Guglielmo Marconi. Godine 1901. bio je prvi čovek koji je uspio predati radio-signal preko Atlantskog okeana, odnosno izmislio je radio. Trebalo je još 10 godina da radio stigne do šire javnosti, ali sigurno toliko dugo nije trebalo njegovim kreatorima da shvate da bi mogli da ga koriste za prodaju stvari. Prvi prenos uživo je bio iz operne predstave u Metu, što je rezultiralo povećanjem potražnje za ulaznicama! Samim tim, nastala je digitalna marketinška strategija. Ovo može djelovati jako iznenađujuće jer nismo uopće spominjali pametne telefone, aplikacije, društvene mreže ili blogove. To je zato što digitalni marketing nema nikakve veze sa internetom.

Definicija digitalnog marketinga

Među najjednostavnijim a sveobuhvatnim definicijama digitalnog marketinga je ona Neil Patela, jednog od Forbes-ovih top 10 svjetskih marketing stručnjaka. Ona glasi, „Digitalni marketing je bilo koji oblik marketinga proizvoda ili usluga koji uključuje elektronske uređaje.

To je razlog zašto se digitalni marketing ne treba neminovno vezati za Google Ads, retargeting, Facebook kampanje ili content marketing – on se zapravo može praktikovati i online i offline.

Izgradnja uspješnog brenda u digitalnom dobu gdje se more konkurenata konstantno širi može biti izazov, ali postoji širok raspon metoda koje se mogu koristiti za povećanje vidljivosti, bilo online ili offline, kako bi na taj način brend ostao konkurentan.

Online marketing

U online marketing se mogu ubrojati sljedeće kategorije, a o svakoj ćemo reći ponešto:

Marketing putem društvenih mreža (SMM – Social Media Marketing)

Kao što možete pretpostaviti, marketing putem društvenih mreža podrazumijeva proces sticanja prometa ili privlačenja pažnje putem društvenih mreža, kao što su Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Linkedin itd. On uključuje aktivnosti kao što su postavljanje tekstualnog, foto, video i drugog sadržaja koji podstiče angažman publike, kao i plaćeno oglašavanje na društvenim medijima.

Oglašavanje na principu plaćanja po kliku (PPC – Pay-per-click advertising)

PPC je online model oglašavanja u kojem oglašivači plaćaju svaki put kada korisnik klikne na jedan od njihovih online oglasa. Radi se o digitalnoj marketinškoj strategiji koja se koristi za povećanje vidljivosti web stranice na pretraživačima. Alternativno se zove još i plaćeno pretraživanje ili marketing na pretraživačima (SEM – Search engine marketing). Postoje različite vrste PPC oglasa, ali jedan od najčešćih tipova su plaćeni rezultati pretraživanja. Ovi oglasi se pojavljuju kada osobe pretražuju stvari putem interneta pomoću pretraživača kao što je Google – posebno kada obavljaju komercijalna pretraživanja, odnosno kada traže da nešto kupe. Drugi oblici PPC oglašavanja uključuju displej oglašavanje (obično su to banner oglasi) i remarketing.

SEO optimizacija web stranice (SEO – Search engine optimization)

SEO je je proces stjecanja saobraćaja od „slobodnih“, „organskih“, „uredničkih“ ili „prirodnih“ rezultata pretrage na pretraživačima. Svi poznati pretraživači kao što su Google, Bing i Yahoo imaju primarne rezultate pretraživanja, gdje se web stranice i drugi sadržaji, poput videozapisa ili lokalnih oglasa, prikazuju i rangiraju na temelju onoga što pretraživač smatra najrelevantnijim za korisnike. Plaćanje nije dio ovog procesa kao što je to slučaj sa plaćenim rezultatima pretraživanja.

Content marketing

Content marketing je strateški marketinški pristup koji je usmjeren na kreiranje i distribuciju korisnih, relevantnih i konzistentnih sadržaja kako bi se privukla i zadržala jasno definisana publika – i, u konačnici, potakla profitabilna akcija kupaca.

Email marketing

Email marketing je jako efikasna digitalna marketinška strategija slanja email-ova kako potencijalnim tako i dosadašnjim klijentima. Efikasni marketinški email-ovi pretvaraju potencijalne u stvarne klijente, a one-time kupce u lojalne fanove. Osobe koje su zainteresovane za vaš proizvod ili uslugu mogu se pridružiti vašoj listi email-ova i putem email marketing komunikacije naučiti sve što treba da znaju kako bi donijeli informisanu odluku o kupovini.

Affiliate marketing

Affiliate marketing je sistem gdje vi kao ‘affiliate’ ostvarujete novčani prihod promovišući proizvode drugih ljudi i zaprimate proviziju za svoj posao. Affiliate marketeri se plaćaju samo kada neko u njihovoj publici preduzme akciju koju ste se obavezali da ćete platiti.

Offline marketing

Offline marketing uz generalne kategorije karakteriše i značajan broj podkategorija, koji nije isključivo ograničen na podkategorije pobrojane ispod, ali su za vas izdvojene one najrelevantnije:

Napredni offline marketing

Elektronski bilbordi

Razlika između bilborda negdje u pustinji i bilborda na trgovima svjetskih metropola poput New York-ovog Times Square-a se ogleda prije svega u 3 slova: LED. Svi bilbordi na Times Square-u za razliku od neke pustinje su elektronski. To je iz razloga što se u pustinji niko ne takmiči s vama za pažnju ljudi. Neki od elektronskih bilborda su interaktivni, kao što je to npr. slučaj sa fotografijama kupaca i sl. tome.

Digitalni demo proizvodi

Šta možete uočiti u trgovinama elektronskih uređaja danas? Pognute ljude koji testiraju pokazne primjerke mobitela, tableta, laptopa i dr. uređaja. I ovo je još jedan od vidova marketinga.

Uzorci digitalnih proizvoda

Nešto što i nema široku primjenu u našim krajevima jesu i uzorci digitalnih proizovda. Nekada su to u malo drukčijem formatu bili demo diskovi za PlayStation koji su dijeljeni sa ostalim igrama ili ponekad magazinima, dok su danas to USB-ovi koji su naslijedili istu ulogu CD-ova – određeni vid promocije različitih vrsta digitalnog sadržaja.

Radio marketing

Radio reklame

Radio još nije umro. I ne nazire se njegova smrt. Zato njegov efekat ne treba podcijeniti uzimajući u obzir značajne brojke slušalaca još uvijek. Stoga i ne treba da čudi što se i dalje brojne kompanije okreću ovoj vrsti oglašavanja.

Sponzorisane emisije

Relativna inovacija u svijetu radija jeste što je internet radio načinio dobar potez – ubacivanje reklama na početku emisija. Pomenutu pojavu možemo ilustrovati na brojnim primjerima, gdje se obično reklamisani proizvodi ili usluge vežu za temu emisije, a pomenu se na početku i na kraju razgovora.

TV marketing

TV reklame

Neke studije govore da prosječan Amerikanac provede 4 sata gledajući TV svakog dana. Na prvu ovaj podatak bi mogao da svakom oglašivaču bude zanimljiv, zar ne? Međutim, pojavom YouTube-a efikasnost TV reklama je počela naglo opadati.

Možda se pitate u čemu se ogleda tako bitna razlika? TV reklame nisu specifične. One kače svakoga bez obzira na njegove preferencije. U svijetu društvenih mreža, pretraživača, retargetinga i email marketinga zvuči suludo prosipati novac za većinu oglašivača. Ali nije sve tako crno-bijelo. Postoje prilike i na TV-u koje su jako pogodne određenom broju brendova, bilo da je veza između proizvoda i sadržaja na televiziji prirodna ili vještačka, jer i brendovi stvaraju potrebu za svojim proizvodima na sebi svojstven način (sjetite se poveznice između Coca Cole i emocije blagdana ili Coca Cole i pizze).

Telešoping

Kupovina robe i usluga putem telefona je i danas prisutna. Ona ne podrazumijeva prepisku i lične posjete. Prodavač kroz kratki reklamni video prikazan na TV ekranu vrši demonstraciju funkcionisanja proizvoda, a u jednom dijelu ekrana ispisan je broj za narudžbu. Mislim… kao da niko nije gledao Teleshop!?

Marketing putem telefona

Hladni pozivi

„Cold calling“ ili hladno pozivanje je čin pozivanja osobe bez prethodnog kontakta u pokušaju prodaje nečega. Prema nekim analizama u prosjeku se ostvare 3 kupovine dnevno kroz hladne pozive (agenti pozivaju 52 osobe u prosjeku dnevno). Taktika djeluje, ali ne postiže efikasne rezultate kod prodaje krajnjim kupcima.

Marketing putem tekstualnih poruka (pokloni, kuponi, programi lojalnosti)

Ono što je efektivnije od hladnih poziva jesu tekstualne poruke – one garantuju čitanje. Posebne ponude, kuponi i popusti su odličan način za restorane da pridobiju dodatne goste te zadrže postojeće.

Korištenje tekstualnih podsjetnika kao klijentske usluge može također unaprijediti mobilni marketing, a izdvajaju se trgovački lanci.

Program lojalnosti gdje kupci prikupljaju poene na kartici na osnovu kojih ostvaruju određene pogodnosti pri idućim kupovinama su još jedan način da se privuku i zadrže kupci.

Tekstualnim porukama se također mogu promovisati i nagradne igre.

QR kodovi

QR kodovi su oblik marketinga koji je preporučljivo izbjegavati iz više razloga. U početku su djelovali kao prava senzacija, međutim vremenom se pokazalo da je sistem funkcionisanja ovog vida marketinga jako kompleksan i neefikasan. Ogroman broj osoba koje uopće i ne znaju šta je QR kod svjedoči da je ova preporuka na mjestu. Bolje ćete novac utrošiti negdje drugo.

Zaključak

To bi bio sažetak digitalnog marketinga. Moja preporuka je da vam primarni fokus bude na online, međutim, ne treba zanemariti ni uticaj offline marketinga. Prilike na internetu su mnogobrojne i mogu biti jako efikasne, ali kao što vidimo još uvijek znatan broj oglašivača svoje povjerenje ukazuje i offline metodama.

Blog postovi koje u budućnosti planiramo objavljivati ticat će se online marketinga, a za sadržaj koji vam pripremamo – stay tuned 

Do tad bacite oko na naš video na temu digitalnog marketinga: